Кога ще започне руската офанзива? Този въпрос все по-често се задава с

...
Кога ще започне руската офанзива? Този въпрос все по-често се задава с
Коментари Харесай

ВОЙНАТА ТАЗИ СЕДМИЦА : Руската офанзива започва

Кога ще стартира съветската атака? Този въпрос все по-често се задава с наближаването на пролетта.

Простият отговор е, че тя евентуално е почнала. Военните специалисти Майкъл Уайс и Джеймс Ръщън означават, че се следи всеобщо скупчване на нови мобилизирани бойци на фронтовите линии, които не са снабдени с положително въоръжение и нужната артилерийска поддръжка. 

" С други думи - ще бъдат употребявани като сурово место за мелачката ", показват те.

Нараснал е съветският артилерийски обстрел на запад от окупирания Кремина - град, край който се чака скоро украинска атака. Успеят ли да освободят Креминна, тогава украинците биха имали плацдарм за офанзива към доста по-големите Северодонецк и Лисичанск - индустриални центрове в сърцето на Донбас.

Kreminna-Siversk
The AFU repulsed attacks in the area of Dibrova, Kreminna and Verkhn`okam`yanka. From what I understand, the intensity of RuAF artillery has significantly increased in the Kreminna area.
— Def Mon (@DefMon3)

В на Уайс и Ръщън е цитиран естонски боен специалист, който твърди, че " Русия счита, че към този момент организира офанзивата ". Той не чака Путин да разгласи голяма готовност, стига руснаците да не бъдат подложени на унизително евакуиране вид " Харковска област " от предишния септември.
Месомелачката Бахмут
Боевете край Бахмут са най-кървавата зона на фронта и през миналите седем дни. Анонимният канал " DefMon3 ", който през миналата година се потвърди като един от най-качествените военни наблюдаващи и прогностици, показва, че украинците са отблъснали офанзиви Красна хора, Парасковийвка, Бахмут и Иванишке.

От изключително значение е Иванишке, което се намира на югозапад от Бахмут и в случай че падне под съветски надзор ще разреши на агресорите да обкръжат града.

Bakhmut
The AFU repulsed attacks in the area of Krasna Hora, Paraskoviivka, Bakhmut and Ivanivske. The danger of Bakhmut being cut of from supplies is real, the most critical area is around Ivanivske. It does however not seems like RuAF are advancing much around Ivanivske atm.
— Def Mon (@DefMon3)

Руските командири непроменяемо следват най-жестокия метод на воюване по отношение на личните си бойци - изпращат напред (иначе казано - жертват) едва въоръжени мобилизирани пехотинци, чиято функционалност е да принудят украинците да разкрият позициите си, с цел да услеснят работата на по-качествените военни съветски елементи. 

показва още една причина за упражняването на тази тактичност. HIMARS е изключително ефикасен в унищожаването на съветски транспортни средства (в радиус от 80 км). Те са доста по-ценни на Москва от запасняците и пандизчиите, от които след частичната готовност и обходите на Пригожин из пандизите има в обилие - по данни на Украйна половин милион съветски бойци се намират на територията на Украйна.
Вухледар и ненаученият урок
Руснаците се пробват да пробият украинските редици и край Вухледар.

Oblast: Russian forces continued offensive operations around and on February 4 but have slowed the pace of their offensives along the western outskirts of Donetsk City.
— ISW (@TheStudyofWar)

Но не са си научили урока от новогодишната вечер в Макеевка.

Преди да започват офанзивата съветски бойци са били събрани в Кириливка - на 14 км югоизточно от Вухледар. След последвалия украински обстрел починалите руснаци са най-малко 30. Но може би достигат 200. Това счита украински военен специалист, който показва и сателитни фотоси.

Oblast: Russian forces continued offensive operations around and on February 4 but have slowed the pace of their offensives along the western outskirts of Donetsk City.
— ISW (@TheStudyofWar)
" Путин възнамерява да превземе Донбас до края на март 2023 година ", изтъкна пред Yahoo News западен посланик тази седмица.

Началото на съветската атака обаче по никакъв начин не наподобява обещаващо. 
Западни другари... или предатели?
Миналата седмица приключи оптимистично - германците отключиха клетките на " леопардите ". Тази седмица редица европейски страни потвърдиха уговорката си да доставят тежките машини, които биха могли да окажат сериозна роля при бъдеща украинска атака.

Американците пък дадоха обещание да изпратят 31 танка " Ейбрамс ".

Швейцарският вестник " Нойе Цюрхер Цайтунг " сложи обаче под съществено подозрение устойчивостта на запандата поддръжка за Украйна. Цитирайки двама немски високопоставени източници, изданието заяви, че Съединени американски щати са имали проект за бързо преустановяване на войната, предлагайки на Киев и Москва " мир против земя " и " земя против мир ". Предложената от Вашингтон " земя " за Русия била около 20% от територията на Украйна. Това е почти размерът на Донбас. И двете страни, съгласно двамата политици, отказали. Сред американците в обкръжението на Байдън съветникът по сигурността Джейк Съливан и шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс натискали президента да търси бърз мир с Русия, настоявайки, че Америка би трябвало да се концентрира върху Китай.

" Политико " заяви, че Пентагонът също гледа песимистично над предстоящата напролет и лятото украинска атака. В брифинг пред комисия от Конгреса представители на военното министерство съобщили, че не имат вяра украинците да са способни да завладеят Крим. Медията напомня, че в полуострова има десетки хиляди съветски войници и плътна протовивъздушна защита. Намиращата се там руска пехота се е окопала и укрепила на фронт от стотици километри.

Въпреки скептицизма в някои среди, тази седмица Съединени американски щати утвърди нов пакет военна помощ за Украйна. Той възлиза на общо над 2 милиарда $ и включва далекобойни ракети GLSDB, посредством които украинците ще могат да поразяват цели на 150 км разстояние. Обсегът на доказалите се през миналата година HIMARS е 80 км. 
Време е за нов Переяславски договор
Източна Европа продължава да стои компактно зад украинците и да заема лидерска роля измежду страните членки на Европейски Съюз в областта на сигурността. Новоизбраният чешки президент разгласи, че Украйна би трябвало незабавно след края на войната да бъде призната в НАТО.

Полският му сътрудник Анджей Дуда продължи да нервира руснаците с предизвикателни изказвания. На брифинг при започване на седмицата той изясни, че при диалог с Володимир Зеленски му е предложил,. В средата на XVII в. се организира Переяславската рада, на която казаците подписват с Русия контракт, посредством който де факто им стават васали. Москва от руско време, та и до през днешния ден упорства, че посредством този контракт е осъществено " повторното обединяване на Русия и Украйна " (след разпада на Киевска Рус през 1240 г.) 
Руските " съюзи " - все по този начин вели
Москва съумява да поддържа съюзи, само че на висока цена. На 5 февруари " Уолстрийт джърнъл " заяви, че Турция е изнасяла създадена в Съединени американски щати електроника, аварийни елементи и други артикули за Русия в нарушаване на експортния надзор и глобите на Съединени американски щати. Част от доставените артикули са нужни за обезпечаването на съветските въоръжени сили, се споделя в обявата. Анкара както постоянно работи опортюнистично и от една страна упорства, че Крим е украински, от друга - финансира агресора. Разкритието може да ограничи потока по това " кранче ". 

В Иран бяха атакувани военни фабрики и всички доказателства сочат за провинен Израел, ползващ се с безмълвната поддръжка на Съединени американски щати. По този метод Вашингтон и Йерусалим освен отслабват военните качества на ислямската република, само че и дестабилизират партньорството сред Москва и Техеран. Военният специалист на " Уолстрийт джърнъл " Ярослав Трофимов съобщи, че израелските офанзиви са " доста по-значими от някакви си 14 танка " ( насмешка към обещанието на Германия да достави 14 " Leopard 2 " на Украйна). 

Истински предан другар на Кремъл остава Северна Корея. До степен, че някои оповестиха за съществуването на отчет, в който се разкрива желанието на Пхенян да изпрати севернокорейски бойци да помогнат в Украйна.

С такива другари, Русия не се нуждае от врагове. А те са в действителност доста.
Рашисти на седмицата
Обзор на седмицата би бил повърхностен, в случай че не приключи с къса гала по награждаване за " Рашисти на седмицата ".

" Бронзов орден " присъждаме на водещия Сергей Майдан поради следния му монолог:

" Суперсила няма потребност да се потвърждава пред никого. Няма потребност да съблюдаваме нарежданията на Световната антидопингова организация. (...) Силна страна няма потребност да прави тези неща, тъй като е фокусирана върху себе си. Тя може и да не бъде доста богата, каквато е Северна Корея, която хората дефинират за бедна. Но тя не е бедна. Тя е самостоятелна. За тях независимостта се явява безспорна полезност и за нея са подготвени на всичко, включително и да трансфорат светът в прахуляк. Тоест, когато Ким Чен Ун сподели, до момента в който Тръмп бе президент, че в случай че придвижите самолетоносачите си до брега на Северна Корея, ще ви ударим с нуклеарна бомба. И те се извърнаха, знаеха, че той не лъже. Истината е, че тъкмо по този метод мисли болшинството в нашата страна. То е според с този метод и не е квалифицирано да прави взаимни отстъпки. Не са ни нужни никакви взаимни отстъпки ".

Last night on Solovyov Live, presenter Sergei Mardan held North Korea up as a beacon of " independence " to which Russia could aspire, and even claimed that this was what most Russians wanted for their country

The " special military operation " must be going well!
— Francis Scarr (@francis_scarr)

След този " призрачен сън на Оруел " може да разведрим настроението с изявление на популярната съветска актриса Татяна Василева. В него носителката на " Сребърен орден " в " Рашисти на седмицата "  уверява, че в случай че е била по-млада, сигурно е щяла да отиде на фронта и " може би да стреля ". 

" Става ти малко срамно за това, че имаш всичко, до момента в който нашите момчета са заклещени там. Не могат даже да се къпят или пикаят ", добавя още тя.

Но всичко е наред, тъй като Василева предвижда, че " войната ще свърши скоро ".

" Американците към този момент желаят да водят война с Китай, която ще стартира поради Тайван ", авторитетно акцентира актрисата.

След това Василева още веднъж удостоверява, че е " патриотка " и маркира нуждата руснаците да не напущат страната. Неусетно обаче получава устен пестник от водещата.

" Вие нямахте ли вила в Италия? От доста време ли не сте пътувала натам? "

" От доста време. Честно да ви кажа, на никое място не ми се пътува. Тази година вървях на почивка в Абхазия (анексирана от Русия територия на Грузия - бел. ред.). Какъв парадайс, каква хубост, какво чисто море... "

Василева, както може би допускате, е огромна почитателка на съветския президент. На въпрос " какво би му споделила, в случай че го види ", тя отвръща без да се замисля:

" Бих му поискала да живее още 800 години, с цел да види плодовете на своя труд ".

Ние му пожелаваме същото.

A famed Russian actress bemoaned the power of propaganda to desiccate the brain, condemned those who don`t approve of Putin`s invasion, wished him to live for 800 years and said that she prefers a vacation in Abkhazia to her villa in Italy.
— Julia Davis (@JuliaDavisNews)

Всяка друга седмица Василева би сграбчила " златото ". Но този път то би трябвало да бъде присъдено на пропагандиста Игор Мангушев, за който ви разказахме в края на август 2022 година

Russian mercenary Igor Mangushev (Bereg) made a performance with the skull of a Ukrainian soldier killed near Azovstal.

In his speech, Mangushev said that Russia is at war with the Ukrainian idea, so all Ukrainians must be killed.

Still think trading with Russia is a good idea?
— Денис Казанський (@den_kazansky)

Основателят на частната войска ЕНОТ взе присъединяване в боевете край " Азовстал ". В родината пък изпълняваше " Хамлетови пърформанси " с черепа на бранител на Мариупол в ръката си.

" Нека да гори в пъкъла. Нямал е шанс. От черепа му може да се направи халба. Но нашата война не е просто война против хора от кръв и плът. Нашата война е война против концепция. Срещу концепцията за Украйна като антируска страна. "

Докато четете тази статия Игор Мангушев бере душа в болница и най-вероятно няма да оцелее. На 4 февруари е бил прострелян с патрон в главата.

Igor Mangushev was assassinated behind frontlines on February 4th 2023 with a 9mm pistol.

He was a more powerful man than even Yevgeny Prigozhin, the leader of Wagner Group.

FSB agent, VDV veteran, Russian army Captain, PMC Leader and most importantly, international terrorist.
— Kontakt6 (@Kontakt642)

" Да бъдеш или да не бъдеш? ", пита Хамлет.

" Не ", дава отговор Кармата.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР